Kolesteroli

 

Kolesteroli është një lëndë që gjendet në shumë pjesë të trupit. Trupi ynë me anë të tij prodhon hormone (kortizoni, hormonet seksuale), vitaminën D dhe acidet e bilës që tresin yndyrnat.Kur kolesteroli tejkalon sasinë e duhur ai grumbullohet nëpër damarë duke krijuar bllokim të tyre (aterosklerozën). Dëmet e këtij problemi varen se damarët e cilit organ të trupit janë bllokuar. Nëse janë bllokuar ata të zemrës p.sh fillojnë dhimbjet e forta të kraharorit e kështu me rradhë. Kolesteroli në kushte normale nuk tretet në ujë që do të thotë që nuk tretet as në gjak i cili përmban veçoritë e ujit. Për tu tretur dhe transportuar në gjak ai ka nevojë disa proteina të prodhuara në mëlçi të quajtura lipoproteina. Dy më të rëndësishmet janë LDL (low density lipoprotein , lipoproteina me dencitet të ulët) dhe HDL (high density lipoprotein, lipoproteina me dencitet të lartë). Kolesteroli i mirë quhet ai HDL kurse i dëmshëm ai LDL. Edhe TG (trigliceridet) janë  një tjetër lëndë e cila duhet të matet kur bëhet fjalë për sëmundjet metbolike të yndyrnave por lidhja e saj me aterosklerozën nuk është aq sa e kolesterolit. Të paturit e kolesterolit total dhe atij LDL të lartë sëhtë një risk për njeriun dhe gjithashtu rënia nën nivel e HDL-së.

Sa duhet të jenë vlerat e kolesterolit total?
Mbi moshën 20 vjeç:
 200 mg/dl është niveli i kërkuar
 200-239 mg/dl në kufi i lartë
 >240 mg/dl është i lartë
                                     
Vlerat e LDL?
 <130 mg/dl niveli i duhur
 130-159 ilartë në kufi
                                     
Vlerat e HDL?
 <35 është i ulur (mesatarja tek femrat eshtë 55mg/dl kurse       tek meshkujt 45mg/dl)
                                       
Vlerat e TG? 
 <200 md/dl dëshirohet të jetë.
  200-400 mg/dl i lartë në kufi
 >400 mg/dl i lartë

Nëse kolesteroli rritet në gjak kjo tregon për një problem të metabolizmës së yndyrnave. Duhen bërë analizat e kolesterolit total, atij LDL, HDL dhe TG minimumi dy herë nëse mendohet për një kurë. Për kurë merret bazë vlera e LDL-së.

 

vazhdon…

Post Author: Dr.Nurian Ohri

3 thoughts on “Kolesteroli

  feride

  (Janar 15, 2009 - 1:49 paradite)

  pershendtje si jeni a jeni mire kolesteroli eshte nje semudje qe me te vrtete yndyra ne gjak eshte teper e madhe dhe per fat te keqe shum njerez kohen e fundit po ankohen nga nje gje e tille pore sipas juve cka kishit thene ne lidhje me kto cajet a jan te livdushme apo jo pasiqe kohen e fundit me teper pacientet qe kane probleme te tilla perdorin me shme disa lloje te cajeve dhe shpresojne se esht nje gje sume e dobishme ne lidhje me semundjen e kolesterolit dhe te diabetit sipas juve sa eshte e udhes te perdoret nje gje e till dhe a esht e demshme ju falemderit jeni super vetem vazhdoni ……

  feride

  (Janar 18, 2009 - 3:09 paradite)

  pershendetje un po pres pergjigje por si duket nuk ka pergjigje sidoqoft ju pershendes kaloni sa me mire

  Dr.Nurian Ohri

  (Janar 19, 2009 - 5:33 pasdite)

  E nderuar Znj.Feride!

  Çajrat nuk mund të quhen ilaçe ashtu sikur kuptohet në mjekësi por në të njëjtën kohë nëse ka një përmirësim tek pacienti edhe këtë nuk e mohojmë por duhen parë me kujdes se çfarë përmbajnë dhe të bëhet një lidhje mes asaj që përmban dhe mekanizms që kryen në trup përmbajtja e çajit pre duhet parë përmbajtja.Na vjen keq për vonesën por ju jeni dhe vet mjeke dhe beosj se e dini që kohën e kenmi të kufizuar.Nuk mund të rrimë gjithmonë në internet se kemi edhe ne problemet apo angazhimet tona.

  Me rrespekt Dr.Nurian Ohri

Comments are closed.