Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 10 Nëntor 2010 nën Këshilla , 9,124 lexime Comments Off on Dhjetë arsyet e ndjenjës së lodhjes Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

Dhjetë arsyet e ndjenjës së lodhjes

Shkaku nr.1 :Gjumë i pamjaftueshëm
Kjo gjë ka efekte negative në përqendrim dheshëndet. Për adultet është e nevojshme të paktën 7- 8 orë gjumë cdo natë.
E rëndësishme është vendosja e një programi të rregullt për gjumin.
Një këshillë e thjeshtë,largoni Laptopin,celularin apo televizorin nga dhoma juaj e gjumit.
Nëse këto masa nuk sjellin ndonjë përmirësim atëherë kërkoni ndihmën e mjekut specialist për ndonjë crregullim të gjumit.
Shkaku nr.2 :Apnea e gjumit
Në disa raste, njerëzit mendojnë se flenë mjaftueshëm, por ata nuk janë të vetëdijshëm se disa episode të apnesë kanë shoqëruar gjumin e tyre.
Apnea e gjumit është ndërprerje e shkurtet e procesit të frymëmarrjes gjatë natës.
Edhe pse gjatë këtij episodi dikush mund të zgjohet për disa caste,ai nuk është në dijeni të këtij fenomeni.Si rezultat gjumi është i deprimuar edhe pse koha e kaluar në shtrat është relativisht egjatë.
Prej masave të thjeshta që mund të ndërmirren për të evituar ose të paktënreduktuar episodete apnesë,janë: rënia nëpeshë, lënia e duhanit etj.

Shkaku nr.3 : ”Furnizim|” i pamjaftueshëm
Ngrënia e pakët shkakton lodhje sikurse edhe ngrëniee ushqimeve të papërshtatshme.
E rëndësishme është marrja e një diete tëbalancuar duke plotësuar kërkesat e organizmit për glukozë pasi rënia e nivelit të glukozës në gjak është shkaktuar e ndjenjës së dobësisë apo lodhjes
është i domosdoshem konsumimi i përditshëm i vaktit të mëngjesitsi edheplotësimii nevojave për glukozë e proteina në cdo vakt.
është e pëlqyeshme të konsumohen vakte të vogla të ndërmjetmepër të mbajtur një nivel bazik të energjisë

Shkaku nr.4 : Anemia
është një nga shkaqet më të shpeshtatëdobësisë të gratë. Kjo vjen më së shumti ngahumbja e gjakut menstrual që shkakton një deficit në jonin e hekurit,gjë që sjell një ulje absolute të rruazave të kuqe që shërbejnë për transportin e oksigjenit në inde.
Në të tilla raste është e rëndësishme marrja e hekurit suplementar, konsumimi i ushqimeve të pasurame hekur sikurse mishi, mëlçia,peshk,fasule, drithëratë pasuruara etj.

Shkaku nr.5 : Depresioni
Depresioni nuk është thjesht një crregullim afektiv, por influencon edhe në shumë simptoma fizike, si psh:lodhja,dhimbja ekokës, anoreksia.
Ndjesia e lodhjes dhe gjendjae rënë psikologjike për mbi 2 javëduhet të nxisë për një konsultë me psikologun.

Shkaku nr.6 :Hipotiroidizmi
Tiroideja është një gjendër endokrine mefunksionkontrollin e metabolizmit.
Kur gjendraka nënfuksion,personi do të ndjejë dobësi,lodhjesi edhe do të fillojë të shtojë në peshë.
Nëse nëpërmjet dozimittë hormoneve të tiroides vërehen nivele të ulëta, është inevojshëm zëvendësimi terapeutik i hormoneve.

Shkaku nr.7 : Konsumi i tepruar i kafesë.
Kafeinanë doza të reduktuara mund të përmirësojëkoncentrimin dhe vigjilencën.
Por kur konsumohet në sasi të madhe shkakton rritje të ritmit të zemrës,rritjen e presionit  të gjakut,nervozizëm, lodhje etj.
Zgjidhja është, reduktimi gradual i konsumit të kafesë,cajit,cokollatës, dhe cdo medikamenti që përmban kafeinë.Lënia e menjëherëshme e konsumit të këtyre produkteve mund të shkaktojë simptoma të tërheqjes [abstinencës]dhe rritje të ndjenjës sëlodhjes.

Shkaku nr.8: Infeksionet e fshehtaurinare
Shpesh herë simptomae vetme e një infeksioni urinar është lodhja. Bërja e një testi urinarkonfirmon infeksionin
Me përdorimin e antibiotikëve zakonisht fashitet edhelodhja

Shkaku nr.9: Diabeti
Tek diabetikët, edhe pse konsumimi i ushqimit është i mjaftueshëmglukoza nukarrin deri në brendësi të qelizës ku do të konvertohet në energji, dhe kështu organizmi do ndjejë lodhje dhe dobësi.Nëse ndjesia e lodhjes persistonnë mënyrë të pashpjegueshme,është e arsyeshme dozimii glukozës në gjak.
Në trajtimin e diabetit përfshihet:ndryshimii stilit të jetesës, dieta, ushtrime fizike, terapia me insulinë etj.

Shkaku nr.10 : Dehidrimi
Lodhja  mund të jetë shenja e parë e dehidrimit.
Irekomandueshëm është konsumimi i të paktën 2 gotaveujë në orë sidomos gjatë stinës së nxehtë ose gjatë një aktiviteti fizik.

Hepatiti
Inflamacioni i mëlçisë
www.mjeku24.com
Akne Vulgaris
Puçrat e fytyrës
www.mjeku24.com
Ultrasonografia
Çfarë është EKO-ja
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com