Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 16 Korrik 2008 nën Gastroenterologjia , 38,614 lexime 13 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

Çfarë është gastriti ?

Gastriti është inflamacioni i mukozës së stomakut pra i shtresës që mbulon stomakun nga brenda dhe kontakton me ushqimet. Është një sëmundje që shihet shpesh sidomos tek të moshuarit. Më shpesh vihet re në formën kronike.
Në krahasim me ulçerën ka një dëmtim më sipërfaqësor por edhe mund të depërtojë më thellë në shtresat e qelizave të stomakut. Më së shumti formohet prej një infeksioni bakterial dhe kjo bën që me një kurë të mirë antibiotikësh të  kurohet. Megjithëse shihet shpesh në të shumtën e rasteve kalon një kohë të gjatë pa dhënë shenja.

Shkaqet e gastritit ?

Shkaku më kryesor është një infeksion kronik i shkaktuar nga bakteria Helikobakter Pylori. Është një bakterie shumë e përhapur në të gjithë botën.
Së dyti mënyra dhe lloji i ngrënies ndikojnë në formimin e gastritit. Ushqimi i keq dhe alkoli dëmtojnë mukozën e stomakut. Gjithashtu përdorimi i duhanit rrit aciditetin e stomakut duke stimuluar nervin e stomakut. Stresi është një faktor tjetër për gastritin. Pra çdo gjë që bëhet shkak për rritjen e aciditetit të stomakut mund të shkaktoj edhe gastrit.
Ka edhe disa ilaçe që mund të shkaktojnë gastrit mes tyre aspirina apo ilaçet qetësues që përdoren kundër dhimbjeve të ndryshme apo në sëmundjet reumatizmale. Por jo paracetamoli. Gjithashtu edhe gjatë sëmundjeve të ndryshme si insufiçenca e veshkave apo e mëlçisë mund të formohet gastrit.

Shenjat (simptomat ) e gastritit ?

Gastriti ndahet në akut dhe kronik.

Gastriti kronik zakonisht ose nuk jep shneja ose shenjat e tij janë sipërfaqësore. Inflamacioni në stomak ka zgjatur për një kohë të gjatë. Mund të japi të vjella, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, nauze ( përzierje të stomakut ), gogësim, pakësim të oreksit dhe fryrje të  stomakut.
Gastriti akut shkakton djegie në stomak dhe dhimbje. Kur I sëmuri është i pangrënë dhimbjet rriten. Përzierje të stomakut dhe të vjellat edhe këtu shfaqen. Ilaçet për të cilat folëm më lart apo alkoli mund të shkaktojnë plagë në stomak dhe kjo bën që të ketë hemoragji. Gjaku I përzier me aciditetin e stomakut mund të shfaqet me ngjyrë të errët gjatë të vjellës. Gjtihashtu edhe feçesi mund të marri një ngjyrë të errët nëse ka hemoragj.

Si vendoset diagnoza?

Duhet të shkoni tek një gastroenterolog. Edhe vetëm fjalët dhe ankesa e të sëmurit bile mund të mjaftojnë për diagnostikim. Sidomos tek të rinjtë me anë të ilaçeve mundohet të ulet aciditeti I stomakut. Tek ata më të rriturit (> 40 vjeç, por here pas here edhe tek te rinjt) duhet bërë diagnostikimi me anë të endoskopisë (sondës). Nëse nevojitet duhet marrë edhe kampion prej mukozës së pacientit. Sonda është e lehtë për tu kryer dhe pacienti nuk ndjen dhimbje. Me anë të kameras doktori  sheh brendësinë e stomakut.

Kurimi ?

Së pari duhet të themi se gastriti duhet kuruar patjetër. Nëse ndër shkaktarët  e tij nuk është infeksioni bakterial ilaçet për uljene aciditetit apo për mos formimin e tij do të mjaftojnë. Këto ilaçe shoqërohen me diet. Nëse pi cigare apo alkol duhet ti lëjë. Nuk duhet të përdorë aspirinë apo ilaçe qetësuese pa pyetur doktorin. Paracetamoli nuk bën dëm. Nëse shkaktari është bakteria Helikobakter Pylori atëherë kura me antibiotikë është i domosdoshëm.

                                                                                                                        Dr.Nurian Ohri

                                                                                                                     www.mjeku24.com

Akne Vulgaris
Puçrat e fytyrës
www.mjeku24.com
Ulçera Peptike
Çfarë është ulçera?
www.mjeku24.com
Ultrasonografia
Çfarë është EKO-ja
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com