Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 7 Tetor 2008 nën Pediatria , 8,177 lexime 1 Koment Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

 	femije-duke-fjetur-vetem-doraNuk ka gjë më të rehatshme për zhvillimine e fëmijës suaj sa një gjumë i mirë gjatë natës!
Duke u rritur, fëmija juaj mëson. Çdo ditë ai është i ekspozuar ndaj situ atave të reja, nga të cilat ai mëson gjëra te reja. Në mënyrë që t’i fiksojë përvojat e reja dhe t’i përdorë ato, fëmija juaj duhet të jetë i shëndetshëm dhe rehat. A i ka nevojë të bëjë gjumë të rehatshëm, për të qenë më energjik dhe i gatshëm për zbulime të reja në mëngjes.

femije-duke-fjeturGjatë 5 muajve të parë të jetës së tij, fëmija dyfishon, pastaj trefishon masën e trupit. Kjo është rritje shumë e konsiderueshme. Hormoni që është përgjegjës për rritjen prodhohet kryesisht gjatë gjumit Per këtë arsye, gjumi te të vegjlit, është po aq i vlefshëm sa edhe ushqimi. Duhet të provoni të mënjanoni gjithçka që mund ta pengojë atë. Fëmija mund zgjohet kur është i uritur, kur ka vapë ose ftohtë, ose kur pelena e tij është e lagur. Që fëmija juaj të përshtatet me ritmin ditë – natë, ai duhet të bëj gjumë i ekspozuar ndaj dritës së diellit. Natën, vendoseni në gjumë në tijë dhomë të errët, ose ku ka vetëm një llambë afër krevatit. Koha më e përshtatshme përt’i bërë banjë, është një orë para se t’a vini në gjumë. Fëmijët flenë më shumë pas banjës. Gjithashtu, sigurohuni që fëmija j’uaj të jetë rehat gjatë natës. Pasi t’a ushqeni, kujdesuni që të gogësijë dhe vendosini një pelenë që do t’a mbajë lëkurën e tij të thatë dhe që do të kujdeset përtë gjatë gjithë natës.

A e dini se?

12 muajt e parë të jetës së fëmijës, janë periudha kur ai zhvillohet më intensivisht dhe se gjatë saj, ai e kalon 2/3 e ditës në gjumë. Një i porsalindur fle 16 orë në ditë në një mesatare prej 14 deri në 20 orë në ditë. Duke qenë se në barkun e nënës, fëmija ka qëndruar në errësirë, ritmi 24 orësh ditë – natë, është i çuditshëm për të. Kur është i ushqyer, ai fle për t’u çuar përsëri pas 3-4 orësh që të ushqehet prapë.

Ky material u mundësua nga mjeku24.com dhe Pampers.

Gastriti
Inflamacioni i stomakut
www.mjeku24.com
Takikardia
Rrahja e shpejtë e zemrës
www.mjeku24.com
Ultrasonografia
Çfarë është EKO-ja
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com