Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 14 Qershor 2008 nën Infeksionet , 12,238 lexime 6 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook


Gripi është një virozë pra një sëmundje shkaktari i të cilit është një virus me emrin influenza. Zakonisht shkakton infeksion të rrugëve të frymëmarrjes. Kontakti i afërt me të sëmurin është rruga më e shpeshtë e transnmetimit. Prandaj dhe si parandalim për gripin këshillohet larja e duarve pasi jo vetë të folurit afër me të sëmurin por dhe dhënia e dorës është një mënyrë e ngjitjes së kësaj sëmundjeje.

Kush rrezikohet më tepër
Ata që jetojnë në vende ku grumbullohen shumë njerëz.P.sh fëmijët e çerdhes, nxënësit e fillores.
Ata që e kanë sistemin imunitar të dobët: Fëmijët, të moshuarit, të sëmurët me zemër dhe tension , diabet ,insufiçencë të veshkave dhe të mëlçisë, azmatikët dhe ata me broshit kronik etj.
Personeli i spitalit.

Shenjat
Këputje, humbj e oreksit, temperaturë, dhimbje koke, lotim të syve, bllokim hundësh, kollë etj. Nuk është e thënë që të gjitha këto shenja të shfaqen njëherësh.

Komplikacionet
Infeksioni i veshit të mesëm (otitis media), infeksion i sinuseve paranzale (sinuzit), bronshit akut etj.

Si kurohet?
Si fillim nëse nuk ka ndonjë komplikacion nuk duhen përdorur antibiotikët pasi ata nuk kanë aspak ndikim tek viruset. Baza e kurës është një rregjim shtrati dhe përdorim të vitaminës C bashkë me lëngje të bollshme. Mund të përdoren dhe ilçet që njihen si antigripal. Në to ka paracatamol , zhbllokues hundësh etj dhe hidhen në ujë të ngrohtë dhe përzihen.
Një vend të veçantë zë dhe vaksina si një mjet parandalues. Ajo bëhet gjatë vjeshtës (tetor-nëntor). Duhet bërë çdo vit.

Dr.Nurian Ohri
www.mjeku24.com

Rënia e flokëve tek femrat
Mëso dhe kuroi flokët e tua
www.mjeku24.com
Gastriti
Inflamacioni i stomakut
www.mjeku24.com
Dismenore
Menstruacionet e dhimbshme
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com