Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 23 Korrik 2008 nën Këshilla , 20,517 lexime 2 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

Në mjekësi kjo gjendje quhet epistaksis. Shkaktarët janë të ndryshëm. Tek meshkujt zakonisht shfaqet në adoleshencë kurse tek femrat gjatë menstruacioneve . Edhe tensioni i lartë është një shaktar kryesor.
Hemoragjitë që shfaqen tek të rinjtë dhe që ndalojnë lehtë së rrjedhuri nuk kanë ndonjë gjë për tu preokupuar. Hemoragjitë e shfaqura nga tensioni i lartë rreth të dyzetave janë më të vështira për tu ndaluar.

Gjëja e parë që mund të bëni është ta ulni personin dhe pasi të uli pak kokën ti shtypni për rreth 10 minuta vrimën nga del gjak. Gjatë kësaj kohe le të marrë frymë me gojë dhe të gëlltitet.

Hemoragjitë ndahen në hemoragji të parme të hundës (anterior ) dhe të pasme (posterior ).
Tek të parmet gjaku del nga pjesa e parme e hundës kurse tek të pasmet hemoragjia rrjedh nga pas hundës duke bërë që gajku të gëlltitet.
Diagnostikimi i hemoragjive të pasme është i rëndësishëm. Këto lloj hemoragjish kërkojnë një specialist otojatër që të kujdeset për to. Zakonisht shfaqen tek të moshuarit. Kanë lidhje me tensionin e lartë apo me ndonjë traumë të asaj zone.
Tek fëmijët e vegjël hemoragjitë zakonisht janë të parme. Era e thatë apo korret e plagëve në dimër bëhen shkaktar të hemoragjive. Për tu ruajtur prej tyre mire që të lyhen këto zona me një krem zbutës p.sh me krem vazelin. Ose tre here gjatë ditës ose një here para gjumit.
Nëse hemoragjia e hundës prësëritet shpesh mire është të veni tek një mjek otojatër për tu vizituar.

Nëse keni hemoragji të parme (që rrjedh nga vrimat e hundës)

Kapeni hundën me gishtin e madh dhe dy gishtat e tjerë dhe shtrëngojeni duke e shtytur drejt fytyrës. Prisni kështu fiks 5 minuta. Mundohuni ta mbani kokën më lartë se niveli i zemrës. Bëni kompresa me akull (në një qeskë p.sh) mbi hundë apo mbi faqe afër hundës. Pasi hemoragjia të ketë ndaluar që të mos përsëritet mundohuni të mos fshini hundët nga sekrecionet . Mos ngrini pesha të rënda nga toka apo lëvizje të ngjashme. Kokën mundohuni ta mbani mbi nivelin e zemrës (p.sh mund të qëndroni ulur apo shtrirë me jastëk të ngritur. Nëse hemoragjia ju përsëritet mundohuni ti pastroni hundët nga mbetjet e gjakut dhe të përdorni spray dekongjestan 3-4 herë në të dyja vrimat. Bëni përsëri shtypje ndaj vrimave dhe lajmëroni doktorin tuaj.

Kur të lajmëroni patjetër mjekun ?

Nëse hemoragjia nuk pushon apo përsëritet vazhdimisht.

Nëse për shkak të hemoragjisë e njeni veten të këputur.

Nëse hemoragjia më shumë se përpara rrjedh nga pas hundës dhe gëlltisni gjak.

                                                                                                                      Dr.Nurian Ohri 

                                                                                                                   www.mjeku24.com           

Akne Vulgaris
Puçrat e fytyrës
www.mjeku24.com
Dismenore
Menstruacionet e dhimbshme
www.mjeku24.com
Gjalp apo margarinë?
Si të ushqehemi më mirë
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com