Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 25 Qershor 2008 nën Gastroenterologjia , 12,434 lexime 4 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook


 

Hepatit në kuptimin mjekësor d.m.th inflamacioni i mëlçisë. Megjithëse shkaku më i shpeshtë janë infeksionet virale përsëri ka dhe shkaqe të tjera të hepatitit. Nëse ky proçes inflamacioni (ku përfshihet shkaktari dhe qelizat mbrojtëse të trupit bashkë me lëndët që prodhojnë) është i menjëhershëm dhe i fuqishëm atëherë merr emrin hepatiti viral akut e nëse zgjat mbi 6 muaj merr emrin hepatiti viral kronik.
Shpesh në popull hepatiti quhet dhe verdhëz por duhet ditur që verdhëza nuk është një lloj sëmundjeje por shenje. Jo vetëm gjatë hepatitit por edhe gjatë problemeve me tëmthin (p.sh gur në tëmth) apo tek të sapolindurit etj. mund të shfaqet verdhëza por ato nuk janë sëmundje ngjitëse si hepatiti.

Shkaqet e hepatitit:
Viruset ( A, B, C, D, E ) shkaktarët më të shpehtë.
Lëndët kimike toksike p.sh tetrakloruri i karbonit, vinilklorur etj.
Disa ilaçe p.sh izoniazidi (ilaç tuberkulozi), klorpromazina etj.
Alkoli
Disa mikrobe bakteriale p.sh tuberkulozi, brucela etj.
Radiacioni (rrezet)
Disa sëmundje gjenetike p.sh hemokromatozis (grumbullimi i tepruar i hekurit në mëlçi), sëmundja Wilson (dëmtim i metabolizmës së bakrit dhe grumbullimi i tepruar i tij në mëlçi) etj.

                                                                                                                              Dr.Nurian Ohri

                                                                                                                          www.mjeku24.com

Rënia e flokëve tek femrat
Mëso dhe kuroi flokët e tua
www.mjeku24.com
Takikardia
Rrahja e shpejtë e zemrës
www.mjeku24.com
Dismenore
Menstruacionet e dhimbshme
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com