Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 9 Tetor 2008 nën Gjinekologjia , 63,809 lexime 82 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

Në ditët tona janë të rralla problemet e infertilitetit që nuk kanë zgjidhje.Kësaj i thonë sterilitet. Me rritjen e teknologjisë edhe mundësitë janë rritur. Gjëja e parë që duhet bërë kur një çift kontakton me mjekun është një kontroll i imët i të dyve sepse problemi mund të jetë tek organet gjenitale por mund të jetë edhe ndonjë sëmundje tjetër.Kurimi ndryshon sipas shkakut.

Infertiliteti tek femrat

1) Problemet me ovulacionin:

Këto janë shkaku më i shpeshtë. Ovulacion d.m.th shkëputja e një qelize (veze) nga vezorja për tu fertilizuar.Problemet me menstruacionet mund të jenë një shenjë e problemit me ovulacionin.Por edhe gratë që nuk kanë probleme me menstruacionet mund të kenë probleme me ovulacionin.

2) Dëmtimi i kanaleve të mitrës (tuba uterina):

Nëse këto kanale janë të bllokuara plotësisht apo pjesërisht pengojnë takimin e sperms me vezën. Prej problemeve që dëmtojnë kanalet mund të përmendim infeksionet e organeve gjenitale, endometriozis, operacionet e kësaj zone, shtatzania ektopike etj.

3) Endometriozis:

Endometriozis është ekzistenca jashtë mitrës e indit që rrethon pjesën e brendshme të mitrës.

4) Faktorët e mitrës dhe e qafës së mitrës (serviksit):

Polipet (copëza mishi që dalin prej mitrës ao qafës së saj ), problemet me formën e mitrës, enfeksoinet e ndryshme, cilësia e mukusit (sekrecion që prodhohet prej gjendrave qafës së mitrë).

5) Mioma :

Është tumor i mirë i cili në varësi të vendodhjes, numrit apo madhësisë mund të bëhet shkak për infertilitet.

6) Problemet imunologjike:

Këto probleme kanë lidhje me antikorpet (antitrupat) që sulmojnë qelizat e sperms apo të vezëve dhe i dëmtojnë ato. Kurimin e kanë të vështirë.

7) Shkaqet e panjohura:

Në një pjesë të çifteve nuk gjendet asnjë shkak i cili të shpjegojë infertilitetin. Megjithatë edhe në këto raste mundohet të krijohet shtatzani me anë të IVF ose inseminacionit.

Diagnostikimi

Për diagnostikimin e infertilitetit duhet bërë një vizitë dhe disa teste si Eko-ja, matja e hormoneve, nëse duhet pamja e kanaleve duke dhënë lëndë opake, histeroskopi, laparoskopia etj.

Kurimi

Kurimi ndryshon sipas shkakut. Ka kura me ilaçe dhe deri tek IVF (fertilizimi me epruvet) apo inseminacioni (injeksioni i qelizave të spermës në mitër).

                                                                                                                                Dr.Nurian Ohri

                                                                                                                             www.mjeku24.com

Akne Vulgaris
Puçrat e fytyrës
www.mjeku24.com
Dismenore
Menstruacionet e dhimbshme
www.mjeku24.com
Ultrasonografia
Çfarë është EKO-ja
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com