Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email


Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu
Nga më 17 Shtator 2011 nën Infeksionet,Pediatria , 22,024 lexime Comments Off on Era e keqe e gojës tek fëmijët -HIALITOSIS

Shpesh era e keqe e gojës së fëmijëve cudit prindërit, pasi pritet që nga fëmijët të ndiejmë vetëm erën e këndëshme karakteristike për ta.Kjo erë mund të bëhet mjaft e sikletshme madje ndonjë herë dhe dezdisëse.Që të hiqni merakun nga i vjen, më poshtë po rendisim disa nga shkaqet kryesore të saj.

Nga më 17 Qershor 2009 nën Infeksionet , 8,552 lexime Comments Off on Trikineloza ( Sëmundje e mishit të derrit)

Trikineloza, nje semundje zoonotike qe vjen nga konsumi i mishit te derrit.
Trichineloza eshte nje semundje zoonoze qe shkaktohet nga disa krimba parazite, (nematod) te gjinise Trichinella. Trichinelat jene nje grup shume i madh parazitesh dhe kane nje shperndarje te gjere ne te gjithe boten. Shkaku klinik me i njohur ne njerez eshte T.spiralis qe merret nga konsumi i mishit te derrit.

Nga më 28 Korrik 2008 nën Infeksionet , 16,444 lexime 6 Komente

Gurët në veshka janë një tjetër faktor për rritjen e këtyre infeksioneve si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Bllokimet e krijuara prej tyre dhe mikrotraumat bëhen shkak infeksioni.
Pas lindjeve të shumta mund të ndodh një gjendje e quajtur cistosel (lëshimi posht I fshikzës së urinës), një tjetër faktor ky për infeksion.
Edhe infeksionet vaginale të kaluara apo ndërhyrjet kirurgjikale të kësaj zone mund të shakatojnë ngushtim të uretrës dhe më pas infeksion…

Për më tepër klikoni mbi titull.

Nga më 21 Korrik 2008 nën Infeksionet , 69,488 lexime 52 Komente

Në çdo 5 gra 1 prej tyre në jetën e saj të paktën një herë ka kaluar një infeksion të rrugëve urinare. Megjithëse këto infeksione janë të lehta për tu kuruar nëse lihen pas dore mund të shkaktojnë probleme serioze me veshkat. Këto infeksione kanë dhimbje, bëjnë që personi të nxitojë për në banjë dhe kur vete mezi zbrazet dhe ka diegie të urinës…

Për më tepër klikoni mbi titull.

Nga më 8 Korrik 2008 nën Infeksionet , 10,588 lexime Comments Off on Bronshiti akut

Bronshiti akut është një sëmundje infektive e rrugëve të frymëmarrjes të quajtura bronshe. Këto rrugë gjatë kësaj sëmundjeje fryhen dhe fillojnë prodhojnë më shumë sekrecione. Këto sekrecione (sputumi, gëlbaza) dalin jashtë me kollë. Fryrja dhe enjtja e rrugëve të frymëmarrjes vështirëson marrjen e frymës dhe bën që gjatë dëgjimit me stetoskop të dëgjohen disa zëra specifik…

Për më tepër klikoni mbi titull.

Nga më 28 Qershor 2008 nën Infeksionet , 18,901 lexime 1 Koment

Transmetimi nëpërmjet gajkut bëhet gjatë transfuzionit të gjakut apo nëse gabimisht çpohesh me gjilpërën apo bisturinë e përdorur më parë nga një i infektuar. Mund të transmetohet seksualisht apo gjatë bërjes tatuazh. Apo gjatë përdorimit të njëjtë të briskut të rrojes apo furçës së dhëmbëve tët të infektuarve. Mund të transmetohet prej nënës gjatë lindjes (nëse dihet që nëna ka qenë me hepatit B bebit i jepet imunglobulin dhe vaksinohet). Kujdes edhe me pështymën.

Nga më nën Infeksionet , 4,230 lexime Comments Off on Hepatit A

Është një virus ARN-je dhe shkakton infeksion akut të mëlçisë. Zakonisht kalohet gjatë fëmijërisë rreth muajve 6-12. Shenjat Shfaqen rreth 15-45 ditë pas marrjes së virusit. Bëhet shakk epidemish. Nganjëherë mund të jetë fulminant(mjaft i dëmshëm) por në të shumtën e rasteve kalohet pa e kuptuar (asemptomatik). Fëmijët zakonisht janë anikterik ( pa zverdhje) kurse tek të rriturit shoqërohet me zverdhej (ikterik). Ngjitja bëhet me rrugë fekale-orale pra me ujin apo ushqimet e infektuara. Duhen larë duart dhe frutat apo perimet.

©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com