Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 4 Qershor 2008 nën Gastroenterologjia , 37,633 lexime 21 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

Detyra e stomakut është që ushqimet ti zbërthejë, depozitojë dhe t’i transportojë për tek duodenumi (zorra 12 gishtore). Këtë detyrë e kryen me anë të lëvizjeve dhe lëndëve që sekreton. Pasi ushqimi hyn në stomak ashtu sikurse dhe në zemër edhe këtu ka një vend i cili prodhon impulse elektrike. Që këtej prodhohet një impuls në çdo 8-10 sekonda dhe si pasoj ndodh kontraktimi i muskulit të stomakut. Kjo dallgë e krijuar përçohet drej zonës së quajtur ‘’pilor’’. Kjo quhet lëvizje peristaltike. Këto lëvizje janë aq të fuqishme sa mund ta mbyllin komplet hapësirën e stomakun. Stomaku pasi e ka zbrazur ushqimin që kishte zvogëlohet. Në të ngelet një sasi lëngjesh prej gati 50 ml.

Ushqimet që hamë si fillim grumbullohen në pjesën e sipërme të kurvaturës së vogël (incisura inguinale). Vetëm ushqimet e lëngshme dhe ato gjysëm të lëngshme grumbullohen në antrum. Kurse në pjesën e sipërme që quhet fundus mbushet me gaz (ajër).Ushqimet startojnë lëvizjet e stomakut. Në muret e stomakut gjenden reseptorë të ndjeshëm ndaj lëvizjeve dhe pH-it të stomakut. Këta reseptorë me anë të disa sitemeve nervore transportuese ( parasempatik nervus vagus + sempatik) e përcjellin sinjalin drej trurit. Si pasoj lëvizjet e stomakut rriten ose zvogëlohen.

Gjatë kohës kur stomaku është bosh përsëri stomaku kontraktohet me rreth 3 kontraktime në minutë. Kjo bëhet shkak që të ndjejmë dhimbje të stomakut apo ndjenjën e urisë. Kjo gjendje zgjat rreth 10-60 minuta. Më pas stomakut shplodhet. Na duhet të përmendim se pozicioni që merr stomaku teksa njeriu është në këmbë dhe kur është ulur është i ndryshëm. Nëse një njeri e pi ujin në këmbë atëherë uji shkon më shpejt në zorrën 12 gishtore. Nëse uji pihet ulur atëherë së pari ai grumbullohet në stomak përzihet me acidin e stomakut duke ngordhur mikrobet dhe më pas kalon tek zorra 12 gishtore. Kjo është dhe arsyeja që të pish ujë ulur është një mënyrë parandaluese nga disa infeksione.

                                                                                                                                        Dr.Nurian Ohri

                                                                                                                                     www.mjeku24.com   

Ulçera Peptike
Çfarë është ulçera?
www.mjeku24.com
Ultrasonografia
Çfarë është EKO-ja
www.mjeku24.com
Gjalp apo margarinë?
Si të ushqehemi më mirë
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com