Merr artikujt e fundit me RSS

Merr artikujt e fundit me email

Kërko në faqe
Reklamo Këtu
Reklamo ketu Reklamo ketu Reklamo ketu

Nga më 19 Maj 2008 nën Njohuri , 12,155 lexime 11 Komente Email This Post Email This Post
Postoje në Facebook

USG-ja është të përdorurit e tingujve me frekuencë të lartë për pamjen apo filmimin e organeve apo pjesëve të ndryshme të trupit.. Shqisa jonë e të dëgjuarit arrihet me anë të zërit. Veçse njeriu mund të dëgjoj vetëm tingujt mes 20-20000 hz. Ndërsa zërat me frekuencë më të lartë përdoren në mjekësi. Kësaj metode i është vënë emri (USG) ULTRA SONO GRAFI. Megjithëse me frekuencë të lartë kjo metodë ska efekte anësore dhe as radiacion, pra nuk dëmton. Aparati ka dy pjesë. Atë kryesore dhe PROBIN. Pjesa që vendoset mbi trup quhet PROB. Zërat me frekuencë të lartë kthehen në energji elektrike dhe shfaqen në ekran. Nëse dëshiron mjeku edhe mund ti rregjistroj duke i fotografuar. USG më së shumti përdoret për organe dhe pjesë të trupit që përmbajnë lëngje. Pjesët si kockat, shumë të forta apo si mushkria, me ajër nuk vërehen mire. USG përdoret për vëzhgimin e shumë pjesëve të trupit. Për barkun, për sëmundjet gjinekologjike të grave , për shtatëzaninë apo lindjen, për zemrën, për gjirin, damarët, testet, tiroidet apo syrin. Sipas organit që do vrojtohet dhe veçorive të tij edhe aparati USG ose probi i tij mund të ndryshoj. Ashtu sikurse tek USG -ja e barkut (abdominale) probi lëviz mbi lëkurë. Ka dhe raste kur probi hyn në një organ të caktuar si USG-ja transvaginale apo transrektale.

Përgatitjet para USG:

Përveç rasteve urgjente pacienti duhet të mos hajë ushqim 12 orët e fundit para kryerjes. Duhet që një natë më përpara me anë të ilaçeve të pastojë zorrët. Për USG e sipërme të barkut duhet që një ditë para të mos ketë ngrënë yndyrna. Për USG gjinekollogjoke apo të veshkave dhe fshikzës së urinës të ketë pirë më para 1.5-2.5 litra ujë pra ta ketë fshikzën e urinës të mbushur. Analiza zakonisht bëhet herët në mëngjes. Por nëse plotësohen kushtet që thamë më lart mund të bëhet në çdo kohë.

Si bëhet?
Pasi vendoset xhel mbi lëkurë për të eleminuar humbjet e mundshme mes probit dhe sipërfaqes së trupit lëvizet probi në drejtime të ndyshme duke marrë pamje të shumëllojshme nga organi.

Organet që mund të shihen:
Të parët e organeve në bark quhet USG (EKO) ABDOMINALE. Në të mund të shihet mëlçia, tëmthi, rrugët e bilës, veshkat, gjendrat mbiveshkore, pankreasi, shpretka, aorta abdominale, vena kava inferior. Më poshtë fshikëza e urinës, prostati, mitra, vezoret, tuba uterina, hapsira Douglas. Gjithashtu edhe lenfadenpatitë, masat (tumoret) kistet apo grumbullimi i lëngjeve (ascitet).

Kur mund të nevojitet:

 • Në dhimbjet e barkut.
 • Në urinimin e dhimbshëm, me gjak apo me ndërprerje.
 • Në zverdhjen e syve apo të trupit.
 • Në problemet me tretjen apo përzierjet e stomakut.
 • Kur barku rri vazhdimisht apo vjen duke u fryrë.
 • Pas një aksidenti rrugor apo pas një goditje të forte në bark.
 • Tek të sëmurët që dyshohen të kenë masë(tumor), kist apo zgjerim të aortës (anevrizma).
 • Për të vlerësuar madhësinë dhe përbërjen e një organi.
 • Gjatë një kontrolli të përgjithshëm (check-up)
 • Faktorët që ndikojnë gjatë analizës:
 • Gazrat nëpër zorrë, jashqitjet e mbetura dhe lëndët me kontrast të aplikuara dy ditët fundit.
 • Lëvizja gjatë proçesit (sidomos fëmijët).
 • Indi dhjamor tek personat me mbipeshë.
 • Ekzistenca e një plage në zonën ku do aplikohet.
 • Analizat e mëtejshme që mund të duhen pas USG (eko):
 • Analiza e gjakut
 • Biopsia
 • Pielografia iv.
 • ERCP
 • PTK
 • Skaneri
 • Rezonanca manjetike

                                                                                                                                 Dr.Nurian Ohri

                                                                                                                                www.mjeku24.com

Hepatiti
Inflamacioni i mëlçisë
www.mjeku24.com
Takikardia
Rrahja e shpejtë e zemrës
www.mjeku24.com
Dismenore
Menstruacionet e dhimbshme
www.mjeku24.com
I respektuar vizitorë! Për shkak të pyetjeve të shumta përgjigja e pyetjes tuaj do të vonojë. Mos e shkruani një pyetje dy here dhe ju lutemi të jeni të durueshëm. Ju faleminderit!
Nëse dëshironi të na ndihmoni në punën tonë. Postoje në Facebook
Kliko këtu për të bërë Pyetjen tuaj
©Mjeku24.Com - Të gjitha të drejtat i zotëron Mjeku24.Com. Ndalohet rreptëisht kopjimi dhe ribotimi. Dizenjimi dhe mirmajtja: SuperAlb.Com